Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa. W sam raz z pajdą chleba lub świeżą bułką. Kto jeszcze nie robił, albo nie lubi flaków wołowych to polecam spróbować tej wersji ;)
Składniki:
* 3 udka drobiowe
* 2,5 litry wody
* 1 marchewka
* pół korzenia pietruszki
* ćwiartka niedużego korzenia selera
* 2,5 litry wody
* 1 marchewka
* pół korzenia pietruszki
* ćwiartka niedużego korzenia selera
* kawałek zielonej części pora
* 4 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* 5 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* sól do smaku
* 4 łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu)
* 4 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* 5 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* sól do smaku
* 4 łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka przyprawy do flaków (użyłam Skworcu)
* 2 łyżki mąki
* 1 łyżka masła
* 2 łyżki mąki
* 1 łyżka masła
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, włożyć mięso, pory, seler, pietruszkę, marchewkę pokrojoną w plasterki, ziele angielskie, liście laurowe i wsypać sól. Garnek postawić na palniku grzewczym, ugotować rosół na małym ogniu około półtora godziny. Po tym czasie z wywaru wyjąć por, seler i pietruszkę (można użyć do sałatki). Wyjąć także mięso, wystudzone mięso oddzielić od kości, pozbyć się skóry a samo mięso pokroić w drobne kawałki. Mięso dodać do wywaru, wsypać majeranek i przyprawę do flaków, zagotować. W między czasie przygotować na patelni zasmażkę z masła i mąki. Zasmażkę dodać do zupy, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą.
Dziekuje, wyszly mi -bardzo smaczne-polecam!
OdpowiedzUsuń