ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Łazanki to proste, smaczne, szybkie i treściwe danie obiadowe. W wielu domach gości na stole wigilijnym, ale też doskonale sprawdzi się jako obiad każdego dnia. Przyznam, że uwielbiam kiszoną kapustę i mogłabym ją jeść codziennie, dlatego takie dania jak łazanki z kapustą kiszoną chyba nigdy mi się nie znudzą ;)



Składniki:

* 1 paczka makaronu łazanki
* 500 g kiszonej kapusty (użyłam Orzech)
* 500 g kiełbasy typu śląska
* 100 g wędzonego boczku
* 1 cebula
* odrobina oleju
* sól do smaku 
* pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu)
* 2 liście  laurowe (użyłam Skworcu)
* 3 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i gotować wszystko około pół godziny.
W między czasie ugotować makaron łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać olej, Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek i cebulę, wszystko razem podsmażyć. Następnie na patelnię dodać ugotowaną, odcedzoną kapustę kiszoną, wsypać do smaku sól, paprykę i majeranek, wymieszać i całość smażyć na małym ogniu około 5 minut co chwilę mieszając. Podsmażoną kapustę przełożyć do garnka, dodać makaron, wymieszać.









1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)