JAJKA BARWIONE W KONCENTRACIE BARSZCZU

Jajka barwione w koncentracie barszczu to moja propozycja na wielkanocny stół, ale i nie tylko. Można je przygotować zarówno na różne uroczystości jak i tak po prostu na śniadanie lub kolację. Ładnie się prezentują a samo ich leżakowanie w koncentracie nie trwa dłużej niż godzinę, aby nabrały ładnego koloru. Przygotowałam je wczoraj pierwszy raz i zarówno ja jak i goście, którzy do nas przybyli byli zachwyceni efektem.



Składniki:
* 5 jajek 
* pół szklanki koncentratu barszczu (użyłam Orzech)
* 1 szklanka wody
* 4 łyżeczki majonezu
* sól i pieprz do smaku
* kiełki rzeżuchy do dekoracji

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
Do miski wlać koncentrat barszczu i wodę, wymieszać. Jajka zanurzyć w płynie i pozostawić je tam na około godzinę (jajka muszą być całe zanurzone). Po tym czasie jajka powinny być ładnie zabarwione, jeśli nie pozostawić je na dłużej.
Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka do osobnej miseczki. Do żółtek dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać widelcem na jednolitą masę. Przy pomocy szprycy nadziewać jajka masą z żółtka i majonezu. Wierch można udekorować kiełkami rzeżuchy.






1 komentarz:

  1. Nie tylko cieszą oko widokiem to jeszcze podniebienie zadowolone. Smaczne, szybka, piękna przekąska. 😅mniamuśne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)