KLUSKI LENIWE

Kluski leniwe zna chyba każdy. Są to kluski przygotowane z białego sera, jajka i mąki. Najczęściej podaje się je z roztopionym masłem i cukrem, przesmażoną bułką tartą, lub śmietanką. Ja natomiast uwielbiam je z cynamonem. Kluski to smaki dzieciństwa, idealne na leniwy, słodki obiad lub na podwieczorek. Są bardzo smaczne i popularne. A w Waszych domach też goszczą?



Składniki:
* 500 g białego sera twarogowego mielonego
* 1 jajko
* 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
* pół łyżeczki soli 
* woda do ugotowania klusek

Wykonanie:
Ser wymieszać z jajkiem, dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować długi wałeczek grubości około 2-3 cm. Nożem kroić ukośne kluski.
W garnku zagotować wodę z solą, do gotującej wody wkładać porcje klusek, gotować około 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Kluski posypałam cukrem z prawdziwym cynamonem cejlońskim Skworcu.







1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)