Składniki na kruche ciasto (blacha 20 x 28 cm):
* 300 g mąki pszennej
* 200 g zimnego masła* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 70 g cukru pudru
* 3 żółtka
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, podzielić je na dwie części, owinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta z zamrażalnika i wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, podpiec spód ciasta około 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć gotową masę makową z puszki (użyłam Helio). Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta. Można zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach lub rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką bardzo cienko. Nożem wykroić paski szerokości około 1 cm. Na masę makową układać paski tworząc tzw. kratkę. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku około 40 minut.
Upieczone, wystudzone ciasto można polukrować lukrem wykonanym z wody, cukru pudru i kilku kropel soku z cytryny.
lubię takie makowce
OdpowiedzUsuń