MAŚLANKOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (BEZ UŻYCIA MIKSERA)

Jeśli macie ochotę na dobre a zarazem szybkie ciasto z truskawkami to polecam ten przepis. Pyszne, pulchne ciasto z dodatkiem maślanki, na wierzchu truskawki i kruszonka. Przygotowanie ciasta zajmie nie więcej niż 15 minut+ 1 godzina pieczenia. Ciasto gotowe do krojenia praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika.



Składniki:
Ciasto:
* 4 jajka
* 360 g (3 szklanki) mąki pszennej
* 200 g (1 szklanka) cukru
* 110 ml (1/2 szklanki) oleju
* 220 ml (1 szklanka) maślanki naturalnej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 400 g truskawek
Kruszonka:
* 100 g mąki
* 50 g cukru
* 50 g masła

Wykonanie:
Do miski wbić jajka, wlać olej i maślankę, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać pozostałe sypkie składniki, wymieszać. Ciasto przelać do kwadratowej blachy 24 cm.
Truskawki oczyścić, pokroić w ćwiartki, poukładać na wierzchu ciasta.
Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę. Posypać ją na wierzch na truskawki.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 1 godziny.
Ciasto można polać lukrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)