Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj
Składniki na kwadratową blachę 24 cm (można użyć większej blaszki, wtedy ciasto wyjdzie niższe):
* 800 g mąki pszennej
* 5 jajek
* 200 g cukru
* 200 ml oleju
* 220 ml ciepłego mleka
* 50 g świeżych drożdży (14 g suszonych drożdży)
Kruszonka:
* 200 g mąki pszennej
* 100 g cukru
* 100 g masła
Lukier:
* 150 g cukru pudru
* kilka łyżek wody (ilość wody trzeba stopniowo regulować)
Wykonanie:
Mleko podgrzać, musi być ciepłe, ale nie gorące. Do miski przesiać mąkę przez sitko, zrobić w niej lekki dołek, wlać roztrzepane jajka. Następnie to zasypać cukrem. Absolutnie nic nie mieszać. Na cukier pokruszyć drożdże, wlać olej i ciepłe mleko.Tak przygotowane ciasto nie mieszać, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2,5- 3 godziny.
Po tym czasie ciasto wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Wymieszane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 40 minut.
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.
Zrobiłam te ciasto według przepisu już kolejny raz . Tym razem troszke zmieniłam formę ciasta w zawijańca z serem i jest cudowne . Dziekuje za prostotę tego przepisu .😀😍😍
OdpowiedzUsuńNa zdrowie :) Pozdrawiam :)
Usuń