Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj
Składniki:
* 400 g mięsa mielonego
* 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
* 1 łyżeczka soli+ do posypania na wierzch
* pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego+ do posypania na wierzch
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 1 jajko
* 3 łyżki bułki tartej
* 3 ziemniaki
* 3 mniejsze pomidory
* 2 średnie cebule
* 4 plasterki bekonu
* 3 ziemniaki
* 3 mniejsze pomidory
* 2 średnie cebule
* 4 plasterki bekonu
* 1 łyżeczka majeranku (użyłam Skworcu)
Sos:
* 150 g jogurtu naturalnego gęstego* 2 łyżki majonezu
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
* pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Dodatkowo garść startego sera mozzarella
Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z przyprawami, jajkiem i bułką tartą, dobrze wyrobić dłonią. Łyżką nabierać mięso i formować klopsiki, lekko spłaszczać.
Cebulę, pomidory, ziemniaki i bekon pokroić na plasterki. Naczynie do zapiekania lekko posmarować olejem. W naczyniu układać na przemian mięso i warzywa w dowolnej kolejności. Wierzch posypać solą, pieprzem i majerankiem. Całość zakryć folią spożywczą (jeśli macie naczynie z przykrywką to nią zakryć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 55 minut.
W między czasie zrobić sos. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)