SZYBKIE KRUCHE CIASTKA Z MĄKI ŻYTNIEJ

"Mamo masz ich więcej?" Takie słowa padły z ust mojej córki, kiedy zjadła pierwsze ciastko. Znikają bardzo szybko, ale też szybko się je robi. Pyszne, kruche ciasteczka z mąki żytniej, idealne do moczenia w kawie lub herbacie. Trudno zatrzymać się na jednym ciastku i przyznam Wam, że dziś piekłam kolejną porcję, ale tym razem podwoiłam ilość składników :)



Składniki na 15 ciastek:
* 160 g mąki żytniej typ 720 (użyłam mąki z młyny Szczepanki)* 1 jajko
* 100 g masła
* 70 g brązowego cukru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią wyrobić ciasto na gładką masę. Z ciasta odrywać małe kawałki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, formować kulkę, następnie lekko spłaszczyć. Tak postąpić do wykorzystania całego ciasta. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec około 20 minut.








2 komentarze:

  1. na pewno wypróbuję, wyglądają apetycznie i nie są skomplikowane w wykonaniu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)