Na pewno nie raz zostaje Wam sporo mięsa z rosołu i zastanawiacie się jak je wykorzystać. W takim przypadku mam dla Was propozycję na pierogi z tymże właśnie mięsem. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Co prawda lepienie pierogów jest czasochłonne, ale ten smak wynagrodzi długie stanie w kuchni. Przyznam, że kiedy już zabieram się za lepienie pierogów, to zawsze jest to większa ilość, zamrażam w woreczkach i zawsze mam pod ręką na szybki obiad.
Składniki na ciasto pierogowe:
* 3 szklanki mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania
* około półtora szklanki ciepłej wody
* 3 żółtka
* 1 łyżeczka soli
* 3 szklanki mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania
* około półtora szklanki ciepłej wody
* 3 żółtka
* 1 łyżeczka soli
Na stolnicę wysypać mąkę i sól tworząc górkę, w środku zrobić dołeczek, wbić żółtko i stopniowo dolewając letnią wodę wyrabiać dłonią ciasto. Przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło.
Składniki na farsz:
* około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości)
* 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
* pół szklanki rosołu (w ostateczności wody)
Wykonanie:
Mięso wraz z cebulką prażoną bardzo drobno zmielić lub przepuścić przez maszynkę. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem, Dobrze wszystko wymieszać.
Zamiast prażonej cebulki można użyć drobno pokrojonej i podsmażonej cebuli.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Szklanką wycinać koła. Na środku każdego koła położyć po łyżeczce farszu. składać ciasto na pół i zlepić dokładnie brzegi.
W garnku zagotować wodę z odrobinką soli. Do gotującej wody wkładać partiami pierogi. Gotować je około 1,5-2 minuty od momentu ich wypłynięcia na wierzch. pierogi na talerz wyłowić łyżką cedzakową. Okraszać je podsmażoną wcześniej drobno pokrojoną cebulą, boczkiem lub skwarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)