KRUCHE, KORZENNE CIASTECZKA Z NADZIENIEM KARMELOWYM

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne, świąteczne ciasteczka. Kruche, maślane z dodatkiem przyprawy korzennej, pełne nadzienia karmelowego. Doskonale prezentują się na świątecznym stole. To również doskonały pomysł na wspólne pieczenie ciastek z dziećmi dla Mikołaja na zbliżające się Mikołajki. My na pewno poczęstujemy Mikołaja ciastkami i mam nadzieję, że będą mu smakowały :)

Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.





Składniki na około 22 ciastka:
* 400 g mąki pszennej
* 90 g cukru pudru
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 kopiata łyżeczka przyprawy do piernika
* 1 żółtko
* 220 g masła
* cukier puder do posypania
* nadzienie o smaku karmelowym (użyłam Kandy)

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, dodać żółtko i masło. Dłonią zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć na matę silikonową lub stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Okrągłą foremką wyciąć koła. W połowie wyciętych ciastek na środku wykroić foremką gwiazdkę. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je przez około 12-13 minut. 
Ciastka z wyciętym środkiem posypać cukrem pudrem. Na całe ciastka wysmarować odrobinę nadzienia karmelowego, zakryć ciastkiem z wyciętym środkiem, lekko docisnąć.











4 komentarze:

  1. Twoje ciasteczka prezentują się obłędnie! I choć za oknem brak śniegu to ciasteczka oprószone cukrem przypominają o zbliżających się świętach! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)