KOTLETY MIELONE Z INDYKA

Dziś zapraszam Was na pyszne kotlety mielone z indyka, które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Aromatyczne, soczyste, delikatne i pachnące czosnkiem. U mnie w domu zazwyczaj przygotowuję je na obiad na ciepło, a kiedy coś zostanie to na zimno kładziemy je po prostu przekrojone na pół na kanapki. Takie kotlety z indyka są o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne niż te tradycyjne z mięsa wieprzowego. Polecam je także i Wam ;)

Składniki:
* 500 g mięsa mielonego z indyka
* 2 ząbki czosnku
* 1 całe jajko
* 3 łyżki bułki tartej+ bułka tarta potrzebna do panierki
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
* olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać bułkę tartą, sól i pieprz. Mięso dobrze wymieszać, najlepiej dłonią. Łyżką nabierać porcje mięsa, formować kotlety, lekko je spłaszczając. Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)