Wymieszanie jogurtu naturalnego z musztardą i zamarynowanie w tym piersi z kurczaka to był strzał w dziesiątkę. Mięso po upieczeniu jest soczyste, kruche, idealnie doprawione. Łatwy i szybki do przygotowania obiad dla całej rodziny.
Składniki:
* 600 g piersi z kurczaka
* 400 g jogurtu naturalnego
* 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka curry (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka suszonej bazylii (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka rozmarynu (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki pieprzu czarnego (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Jogurt naturalny przelać do miski, wymieszać z musztardą, przyprawami i ziołami.
Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie, tak by mięso było nią pokryte. Całość wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Po tym czasie pierś z kurczaka łącznie z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego (mięso powinno być ułożone jedno obok drugiego). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bez przykrycia około 20 minut. Następnie odlać nadmiar płynu, który powstał podczas pieczenia, odwrócić mięso na drugą stronę i piec jeszcze około 15 minut.
* 600 g piersi z kurczaka
* 400 g jogurtu naturalnego
* 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka curry (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka suszonej bazylii (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka rozmarynu (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki pieprzu czarnego (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Jogurt naturalny przelać do miski, wymieszać z musztardą, przyprawami i ziołami.
Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie, tak by mięso było nią pokryte. Całość wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Po tym czasie pierś z kurczaka łącznie z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego (mięso powinno być ułożone jedno obok drugiego). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bez przykrycia około 20 minut. Następnie odlać nadmiar płynu, który powstał podczas pieczenia, odwrócić mięso na drugą stronę i piec jeszcze około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)