Jeśli macie w lodówce polędwiczkę wieprzową i zastanawiacie się co z niej zrobić to polecam prosty i szybki obiad. Polędwica wieprzowa duszona w sosie śmietanowym z pieczarkami, idealna na obiad z kopytkami, kluskami śląskimi lub po prostu z ziemniakami. Pyszne, aromatyczne, kruche mięsko. Smacznie, szybko i tanio :)
Kochani jednak zanim przejdę do przepisu to chciałabym wspomnieć Wam kilka słów o patelni, którą znalazłam w sklepie Marpuch.pl.
Aluminiowa patelnia z silikonową rączką o średnicy 24 cm (dno patelni o średnicy 19 cm). Nadaje się do użytku na każdego rodzaju kuchence a także można myć ją w zmywarce. Powiem Wam, że patelnia mimo tego, że jest lekka, to jej wykonanie jest naprawdę solidne. Posiada grube ścianki odporne na zniekształcenia, natomiast dno patelni jest z powłoką non-stick. Dzięki temu na patelni można smażyć lub dusić ulubione dania bez dodatku tłuszczu.
Jeśli również chcielibyście zostać szczęśliwymi posiadaczami patelni marki KonigHoffer to polecam Wam ją z całego serca. Piekłam na niej już niejednokrotnie i dania wychodzą smaczne, nie przypalają się i nie przypalają do dna. Ja jestem bardzo zadowolona a Was odsyłam do sklepu Marpuch.pl, przemiła obsługa, sprawny kontakt i szybka dostawa. Na stronie sklepu znajdziecie nie tylko patelnie, ale i garnki, zastawy stołowe, chlebaki, przybory kuchenne, dywany, pościele i wiele innych.
Składniki na polędwiczkę wieprzową w sosie śmietanowym z pieczarkami:
* około 500 g polędwiczki wieprzowej
* 250 g pieczarek
* 1 cebula
* 300 ml śmietany słodkiej
* sól i pieprz do smaku
* olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki. Polędwicę wieprzową pokroić w plasterki, lekko rozbić tłuczkiem. Mięso posypać z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki, całość podsmażyć doprawiając solą i pieprzem. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka. Na tej samej patelni ponownie rozgrzać niewielką ilość oleju. Mięso krótko obsmażyć z obu stron, podsmażone przełożyć do garnka na pieczarki.
Do garnka z mięsem i pieczarkami wlać śmietanę. Całość dusić pod przykryciem na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 15 minut. Po tym czasie z garnka zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze około 15 minut (do czasu aż sos zacznie gęstnieć). Na końcu sos doprawić solą i pieprzem.
Pyszny obiad i dziękujemy za miłe słowa <3
OdpowiedzUsuńhttps://marpuch.pl/