PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM

Pulpety z sosie pomidorowym przypominają mi moje dzieciństwo, kiedy to mama gotowała mięsne kulki w wywarze a potem robiła z tego sos pomidorowy. Dziś mam dla Was ciut inną wersję tego dania. Mianowicie pulpety są z niskokalorycznego mięsa z indyka i najpierw przygotowałam aromatyczny sos pomidorowy, w którym potem dusiłam delikatne pulpeciki. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, do którego pasuje ryż albo makaron. 
Składniki:
* około 400 g mięsa mielonego z indyka
* 1 jajko
* 2-3 łyżki bułki tartej
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
* 700 g passaty pomidorowej
* 1 nie duża cebula
* 1 ząbek czosnku
* odrobina oleju

Wykonanie:
W misce umieścić mięso mielone, wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mięso wyrobić dobrze, najlepiej dłonią. Łyżka nabierać porcje mięsa, formować niewielkie pulpeciki.
Na patelni rozgrzać odrobine oleju. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę podsmażać. Kolejno wlać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpeciki. Patelnię zakryć pokrywką, dusić całość na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)