RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Drożdżowe racuchy z jabłkami to pyszne, pulchne i miękkie w środku placki z jabłkami, które bardzo szybko znikają z talerza. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Pyszne na śniadanie, podwieczorek, można je także zapakować w pudełku dla dzieci jako przekąska w czasie szkolnej przerwy. 
Składniki:
* 2 łyżeczki suchych drożdży
* 1,5 szklanki ciepłego mleka
* 1 jajko
* 3 łyżki cukru
* 500g mąki pszennej (użyłam mąki tortowej typ 450 Młyny Szczepanki)
* szczypta soli
* 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
W misce wymieszać suche drożdże z cukrem, wlać pół szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka, wymieszać, by drożdże z cukrem się rozpuściły. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki (oprócz jabłek), drewnianą łyżką dobrze wymieszać ciasto. Na końcu wsypać pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszać. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na około 40 minut. 
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać nie duże porcje ciasta. Racuszki smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron.








2 komentarze:

  1. To napiszę jeszcze raz, czy na taką ilość mąki nie za mało jest mleka?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)