KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I BORÓWKAMI

Kruche ciasto z budyniową pianką i borówkami jest po prostu rewelacyjne. Bardzo proste w wykonaniu i nie muszę tu wiele pisać, bo to ciasto jest znane chyba przez wszystkich. Kruchy spód, lekka, budyniowa pianka, borówki amerykańskie i na wierzchu znów kruche ciasto. Oczywiście zamiast borówek można dać wszystkie inne ulubione owoce a za każdym razem ciasto wyjdzie przepyszne.
Składniki na kruche ciasto z budyniową pianką i borówkami (kwadratowa blacha  26 cm):
Kruche ciasto:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 żółtek
* 250 g masła w temperaturze pokojowej

Budyniowa pianka:
* 5 białek jaj
* 1 szklanka cukru
* 2 budynie waniliowe bez cukru (40 g każdy)
* 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
* około 400 g borówek amerykańskich

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Dłonią wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części większą (60%) i mniejszą (40%). Oba kawałki ciasta owinąć w folię, włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z zamrażalnika większą część ciasta i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach prosto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Starte ciasto wyrównać na całej powierzchni blachy. Piekarnik nagrzać do 170'C, podpiec spód około 15 minut.
W tym czasie należy przygotować budyniową piankę. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszając dalej mikserem dodawać stopniowo cukier, ucierać do czasu aż nie w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru. Następnie wsypać proszek budyniowy, wymieszać. Na końcu stopniowo wlewać do piany olej, wymieszać. 
Na podpieczony spód wyłożyć pianę budyniową. Na wierzch posypać borówki. 
Z zamrażalnika wyjąć mniejszą część ciasta, zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na owoce.
Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z lodówki, wystudzić. Najlepiej przechowywać je w lodówce.






2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger