Naleśniki z twarogiem to pyszne danie na słodko, które w moim domu jest traktowane jako deser lub podwieczorek. Pyszne, delikatne naleśniki, nadzienie z twarogu, a całość wręcz rozpływa się w ustach. Proste i szybkie w wykonaniu i jestem przekonana, że lubiane w wielu domach.
Składniki na naleśniki z twarogiem:
Naleśniki:
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni).
Nadzienie twarogowe:
* 250 g twarogu sernikowego z wiaderka
* 1 żółtko
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i cukier, dokładnie wymieszać.
* 1 żółtko
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i cukier, dokładnie wymieszać.
Na połowie naleśnika rozsmarować odrobinę twarogu, naleśnika zawinąć w rulon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)