CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Nie było mnie tu kilka dni, ale potrzebowałam kilka dni odpoczynku, taki reset od wszystkiego. Jednak już powracam z nowymi pomysłami, a jednym z nich jest ciasto z jabłkami i orzechami. Jest niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. Nie potrzeba do niego miksera, a kroić można je praktycznie od razu po upieczeniu. Jak jesień to jabłka, mam ich sporo w domu, więc wykorzystałam do ciasta. Zresztą uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami :)


Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi- składniki na blachę 24 x 28 cm:
* 480 g mąki pszennej tortowej (użyłam Młyny Szczepanki)
* 4 jajka
* 125 ml oleju
* 100 ml mleka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 370 g cukru
* 1 kg jabłek (waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych z jabłek)
* 150 g orzechów włoskich

Dodatkowo:
* 200 g mlecznej czekolady
* 50 g śmietany kremówki 36%
* 70 g orzechów włoskich

Wykonanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka przełożyć do miski, zasypać je cukrem, dobrze wymieszać i odstawić na około 25-30 minut, aby jabłka puściły sok. Orzechy włoskie drobno posiekać.
Do miski wbić całe jajka, rozklepać przy pomocy rózgi kuchennej. Następnie wlać mleko i olej, wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać ciasto rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły i nie było grudek w cieście. Dodać do ciasta jabłka razem z sokiem, które puściły, dobrze wymieszać, aby jabłka były pokryte ciastem. Na końcu wsypać posiekane orzechy włoskie, wymieszać.
Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Można je posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą. Wtedy trzeba rozpuścić czekoladę, wymieszać ze śmietaną kremówką. Taką polewę wylać na wierzch ciasta. Orzechy włoskie drobno posiekać, posypać na wierzch.








2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger