SERNIK ZEBRA NA ZIMNO

Sernik zebra na zimno to pyszny deser z masy serowej, który z wyglądu przypomina paski zebry. Bardzo prosty w wykonaniu, prezentuje się bardzo elegancko. Moja córka uwielbia tego typu desery, w połączeniu z galaretką to już dla niej rarytas. Myślę, że wiele dzieci, ale nie tylko dzieci pokusi się o kawałek tak pysznego serniczka. Cóż tu więcej pisać? Dla mnie to deser idealny :)


Sernik zebra na zimno- składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm:
* 800 g twarogu sernikowego z wiaderka
* 250 ml śmietany kremówki 36%
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 2 łyżki żelatyny
* 120 ml wody
* 3 łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:
* 1 paczka okrągłych biszkoptów
* 700 ml wody
* 2 galaretki truskawkowe
* ulubione owoce (u mnie mrożone owoce leśne)

Wykonanie:
Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy ułożyć ściśle obok siebie biszkopty.
Galaretki wymieszać w 700 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Następnie galaretkę wstawić do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć.
Śmietanę kremówkę ubić na pianę. W osobnej misce utrzeć twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią. Żelatynę namoczyć w 120 ml wody. Gdy ta napęcznieje, podgrzać ją w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia. Zimną żelatynę wlać do masy serowej, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać po łyżce ubitej śmietany. Całość połączyć przy pomocy miksera. 
Masę serową podzielić na 2 części, do jednej wyspać kakao, wymieszać. Na biszkopty wylewać na przemian po 2 łyżki masy jasnej i ciemnej. Sernik wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie na wierzch ułożyć ulubione owoce. Całość zalać tężejącą już galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)