GOFRY PIERNIKOWE+ KILKA SŁÓW O GOFROWNICY BREVILLE

Gofry piernikowe przypominają mi o zbliżających się wielkimi krokami świętach. Cudownie pachną cynamonem, przyprawami korzennymi, miodem, smakują rewelacyjnie i są bardzo chrupiące. Przez zapach, który unosił się w całym domu podczas ich pieczenia, już zapragnęłam świąt. Natomiast moja córka rzuciła hasło: mamo, a może takie gofry zrobimy znów w święta? Co więcej, radzę zrobić gofry od razu z podwójnej porcji, bo znikały w ekspresowym tempie. 


Nie od dziś wiadomo, że aby upiec dobre gofry potrzebna jest też dobra gofrownica. Sam przepis to nie wszystko. Nawet przy najlepszym przepisie, nie upieczemy chrupiących gofrów bez gofrownicy o odpowiedniej mocy. Dlatego też, jeśli zastanawiacie się nad kupnem dobrej jakości gofrownicy, która upiecze Wam przepyszne gofry, to polecam gofrownicę DuraCeramic VST072X od Breville. Płyty grzewcze pokryte są powłoką DuraCeramic, dzięki czemu płyta się szybciej nagrzewa i zapobiega przywieraniu gofrów. 



Dodatkowym plusem jest to, że płyty gofrownicy są wyjmowane, co znacznie ułatwia utrzymanie ich w czystości, a także można osobno dokupić osobne wkłady do opiekania kanapek. Czyli w jednym sprzęcie można przygotować kilka różnych dań. Jak dla mnie jest to jedna z lepszych gofrownic, jakie miałam dotychczas :)




Specyfikacja

Moc urządzenia850 W
Wymiary urządzenia10,4 x 23,6 x 27,5 cm (wys. x gł. x szer.)
Powłoka DuraceramicTak
Podświetlenie w trakcie pracyTak
Antypoślizgowe stopyTak
Wyjmowane płyty grzejneTak

Gofry piernikowe- składniki na około 8 gofrów:
* 480 ml mleka
* 240 g mąki pszennej
* 1/3 szklanki oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 3 łyżki płynnego miodu
* 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Dodatki:
* bita śmietana
* powidła śliwkowe
* owoce
* konfitury

Wykonanie:
Do miski wbić całe jajka, dodać mleko, olej i miód. Wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać wszystkie sypkie składniki. Masę dobrze wymieszać mikserem, aby składniki się połączyły i nie było grudek mąki. Gofrownicę nagrzać. Przy pomocy chochli wylewać na płytę gofrownicy porcje ciasta. Smażyć gofry kilka minutek. 
Gofry po upieczeniu najlepiej studzić na kratce. Mój sposób na idealne odparowanie gofrów, kratkę kładę nad zlewem, wtedy gofry idealnie odparują z góry i z dołu. Podawać je z ulubionymi dodatkami. 


Wpis powstał przy współpracy z marką Breville.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)