Makaron z tuńczykiem i pomidorami- składniki:
* około 250 g makaronu tagliatelle
* 1 puszka tuńczyka
* 1 puszka pomidorów
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* pół czerwonej papryki
* 3 łyżki oleju
* pół płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki
* do smaku sól i pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku. Makaron przełożyć ponownie do garnka.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażać. Dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku papryką ostrą, solą i pieprzem. Całość smażyć na patelni około 5-6 minut co chwilę mieszając. Na końcu dodać odsączony z zalewy tuńczyk. Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć na patelni. Na końcu w razie potrzeby ponownie wszystko doprawić do smaku.
Ugotowany sos przelać do garnka z ugotowanym makaronem. Całość wymieszać. Danie nakładać na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)