MAKARON Z TUŃCZYKIEM I POMIDORAMI

Makaron z tuńczykiem i pomidorami to pomysł na szybki a jakże smaczny obiad. Do jego przygotowania nie potrzeba ani zbyt wiele czasu, ani też produktów. Idealna propozycja dla osób zabieganych, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Moja córka wręcz uwielbia tuńczyka stąd też pomysł na przygotowanie z nim obiadu. Prosto, ekspresowo i przepysznie. Danie to smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno, dlatego też można je zapakować w pudełko i zabrać ze sobą na przerwę w pracy czy w szkole.


Makaron z tuńczykiem i pomidorami- składniki:
* około 250 g makaronu tagliatelle
* 1 puszka tuńczyka
* 1 puszka pomidorów
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* pół czerwonej papryki
* 3 łyżki oleju
* pół płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki
* do smaku sól i pieprz czarny mielony

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku. Makaron przełożyć ponownie do garnka.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażać. Dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku papryką ostrą, solą i pieprzem. Całość smażyć na patelni około 5-6 minut co chwilę mieszając. Na końcu dodać odsączony z zalewy tuńczyk. Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć na patelni. Na końcu w razie potrzeby ponownie wszystko doprawić do smaku. 
Ugotowany sos przelać do garnka z ugotowanym makaronem. Całość wymieszać. Danie nakładać na talerz.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)