MASŁO CZOSNKOWE

Masło czosnkowe to doskonały dodatek do pieczywa, wielu dań no i oczywiście do grilla. Sezon grillowy właśnie się rozpoczął, dlatego też warto przygotować takie czosnkowe masełko. Jest aromatyczne, smaczne, pełne czosnku i ziół, przygotowane dosłownie w kilka chwil. Odpowiednio przechowywane w lodówce swoją świeżość zachowuje na 10 do 14 dni. 


Masło czosnkowe- składniki:
* 100 g masła (najlepiej 82% tłuszczu)
* 2-3 ząbki czosnku
* szczypta soli
* łyżeczka świeżych, drobno posiekanych ziół (według upodobań bazylia, tymianek, szczypiorek, pietruszka, koperek)

Wykonanie:
Masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę świeży czosnek, świeże, drobno posiekane zioła oraz wsypać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki. Masełko jest praktycznie gotowe do spożycia.
Jeśli będzie przechowywane w miseczce należy zakryć je folią spożywczą. Masło to bardzo ładnie będzie się prezentowało, jeśli po wymieszaniu wszystkich składników zostanie zawinięte w folię spożywczą i zostanie mu nadany kształt wałka. Tak owinięte masło włożyć do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)