TRADYCYJNE KOTLETY Z PIERSI INDYKA

Kto z nas nie lubi kotletów? Przyznam, że ja najczęściej przygotowuję je ze schabu lub piersi z kurczaka. Ale dziś mam dla Was propozycję na tradycyjne kotlety z piersi indyka. Chrupiąca panierka, soczyste mięso w środku. Wystarczy tylko trochę przypraw i mamy gotowy pyszny obiad. Do tego puree ziemniaczane i ulubiona surówka. Klasyk, a jakże smaczny. 


Tradycyjne kotlety z piersi indyka- składniki:
* 500g piersi z indyka
* 2 jajka
* bułka tarta do panierki
* olej do smażenia
* przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka

Wykonanie:
Pierś z indyka pokroić na nieduże plasterki o grubości około 1 cm. Każdy z nich cienko rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa. Każdego kotleta oprószyć z obu stron solą, pieprzem czarnym mielonym i papryką słodką. Kotlety zakryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na około godzinę, żeby dobrze przeszły przyprawami. 
Do jednej miseczki wsypać bulkę tartą, do drugiej wbić całe jajka, rozklepać je widelcem. Kotlety obtoczyć z obu stron w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety po obu stronach na średnio nagrzanym palniku grzewczym do zarumienienia się panierki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)