sobota, 20 lutego 2016

PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Panna cotta to deser śmietanowo- waniliowy z musem truskawkowym. W sezonie letnim doskonale sprawdzi sie z innymi owocami :)






Składniki:
* 250 ml śmietany 30-36%
* 250 ml mleka 
* 4 łyżki cukru 
* 3 łyżeczki żelatyny 
* cukier wanilinowy.
Na mus:
* truskawki 
* cukier puder do smaku, ilość zależy od tego jak bardzo kwaśne mamy truskawki
* 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Do garnka wlać śmietankę, mleko, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Wszystko zagotować, zdjąć z gazu. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach wody, gdy napęcznieje dodać do gorącej masy śmietanowej, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę wylać do foremek, odstawić do stężenia. Truskawki zblendować, żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody, gdy napęcznieje lekko podgrzać w mikrofalówce żeby się rozpuściła, wlać do truskawek, dodać cukier puder do smaku i wymieszać dokładnie. Polać na panna cottę i kolejny raz odstawić do lodówki do stężenia. :)
                                           
                                                                     Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Jak zrobić jak w tej szklance ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zrobieniu białej masy, zanim wlejesz ją do szklanki musisz szklankę ustawić pod ukosem (kątem). Ja swoje szklanki wkładałam przechylonej do miseczki. Wlewasz jasną masę a jak zastygnie możesz już na prosto postawić szklanki i wlać mus :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...