niedziela, 14 lutego 2016

RÓŻE Z JABŁEK W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Róże zrobione z jabłek i ciasta francuskiego wyglądają bardzo elegancko i są naprawdę przepyszne.





Składniki:
* 1 paczka gotowego ciasta francuskiego

* 2 jabłka, 3 szklanki wody 
* 3 łyżki cukru
* dżem najlepiej jabłkowy (ja nie miałam i użyłam truskawkowy)
* cynamon.

Wykonanie:
Jabłka rozkroić na 4 części, wydrążyć z nich gniazdka nasienne. Jabłka pokroic na cienkie plasterki. Wodę zagotować z cukrem, wrzucić do niej jabłka ale nie gotować dalej wody. Jabłka muszą moczyc się tak długo aż staną sie miękkie, elastyczne. Gotowe jabłka odcedzić i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie rozkroić na paski, posmarować dżemem, posypać cynamonem ( ja tego nie robię, ponieważ nie wszyscy moi domownicy lubią cynamon). Na cieście ułożyć plasterki jabłek, tak żeby skórka wystawała na około 1,5cm ponad ciastem. Drugą połową ciasta przykrywamy jabłka. Zwijamy w rulonik. Gotowe różyczki układamy na blaszce do muffinek i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180'C.


                                            SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...