Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki letniej wody, 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 łyżki miękkiego masła.
3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki letniej wody, 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 łyżki miękkiego masła.
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość krótko zagnieść i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i ponownie odstawić na 10 minut. Po tym czasie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec bułki około 20 minut.
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość krótko zagnieść i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i ponownie odstawić na 10 minut. Po tym czasie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec bułki około 20 minut.
Szklanka ile ma 200 czy 250 g
OdpowiedzUsuń250 :)
UsuńBuleczki pyszne zostaly tylko okruszki:)
OdpowiedzUsuńCzy po uformowaniu bulek można wstawić do lodówki i upiec rano?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można by spróbować, jednak zalecam po wyjęciu bułek z lodówki ponownie pozwolić im wyrosnąć w ciepłym miejscu :)
UsuńIle świeżych drożdży?
OdpowiedzUsuń7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych
Usuń