poniedziałek, 14 marca 2016

BABKA CZEKOLADOWA

Razem z mężem bardzo lubimy babki. Ostatnio natknęłam się na przepis babki czekoladowej i postanowiłam spróbować. Babka przepyszna, nie za sucha, wprost idealna. Polecam ;)






Składniki:

*120 g gorzkiej czekolady
*3 łyżki mleka
*150 g masła
*150 g drobnego cukru do wypieków
*3 jajka
*200 g mąki pszennej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżka kakao

Wykonanie:

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z jajkami (każde jajko osobno dodawać), do tego dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę, dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy czekoladowej i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przelać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 30-40 minut. Przestudzić na kratce.

Polewa:
Polewę zrobiłam według swojego pomysłu.
Zrobić lukier z cukru pudru, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady mlecznej z łyżeczką masła. Dodać to do lukru, wymieszać. Polać polewą ciasto. Wierzch można udekorować, u mnie kokos ;)

Przepis z moje wypieki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...