wtorek, 19 kwietnia 2016

TORT ŚMIETANOWO- ANANASOWY

Był biszkopt więc musi być tort :) Tort z kremem śmietanowo- ananasowym zrobiony dla małego przystojniaka na jego pierwsze urodzinki :) 




Przepis na biszkopt do tortu znajdziesz tutaj.



KREM:
Składniki na krem:
* 3 śmietany kremówki 36% duże
* 2 serki mascarpone po 120g
* cukier puder do smaku według uznania
* 4 plastry ananasa z puszki

Wykonanie:
Schłodzona śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier puder do smaku i wszystko wymieszać dokładnie. Krem podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam niebieski barwnik spożywczy do drugiej połowy kremu dodałam ananas, który wcześniej potraktowałam blenderem.
Każdy płat ciasta nasączam przegotowaną wodą z cukrem.
Na jeden płat biszkoptu wyłożyć część kremu ananasowego, rozsmarować i zakryć drugim płatem ciasta, reszta kremu ananasowego i na to trzeci płat ciasta. Ciasto obsmarować kremem wymieszanym z barwnikiem i udekorować według uznania. Boki tortu udekorowałam kolorową posypka wymieszaną ze startą na tarce białą czekoladą.  






4 komentarze:

  1. Ta ilość kremu na jaką średnicę tortu wystarczy? Chciałabym zrobić prostokątny tort, czy wystarczy mi jedna taka porcja czy muszę zrobić podwójnie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie rozumiem jednej rzeczy." Krem podzieliłam na trzy części, do jednej dodałam niebieski barwnik spożywczy do drugiej połowy kremu dodałam ananas, który wcześniej potraktowałam blenderem."
    Czyli są tylko dwa kremy. W środku ananasowy na oby dwóch biszkoptach i ten kolorowy. Czy tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo przepraszam za błąd już poprawione. Biszkopt dzielony był na 3 części i popełniłam błąd pisząc o kremie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...