Składniki:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki mąki tortowej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3-4 łyżki oleju
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut.
Moja rada: zawsze biszkopt po upieczeniu, jeszcze gorący i oczywiście w formie rzucam lekko na podłogę z wysokości około 30cm i wstawiam ciasto ponownie do piekarnika (oczywiście piekarnik już wyłączam). Blacha o średnicy 22cm.
Ja idę na łatwiznę i jajka z cukrem miksuję na wysokich obrotach 8 min i wtedy dodaję resztę składników i delikatnie mieszam i do piekarnika zawsze mi się udaje.
OdpowiedzUsuńdobre rozwiązanie :) trzeba spróbować :)
UsuńZ tego co wiem prawdziwy biszkopt nie zawiera proszku do p.
OdpowiedzUsuńprzepisów jest sporo i chyba każdy ma swój sprawdzony :) pozdrawiam :)
Usuń