piątek, 20 maja 2016

FISHCAKE CZYLI KLOPSY RYBNO- ZIEMNIACZANE

Fishcake czyli rybne klopsy pierwszy raz jadłam zamawiając je w Wielkiej Brytanii. Tak mi posmakowały, że postanowiłam sama je odtworzyć i powiem Wam, że wyszły rewelacyjne. Córka, która nie je ryb, fishcake zjada ze smakiem :)



Składniki:
* 500 g filetów rybnych (u mnie był to dorsz)
* 3 większe ziemniaki
* 1 jajko
* 4 łyżki bułki tartej+ do panierki
* mała cebulka
* pół łyżeczki ostrej papryki
* odrobina świeżego, drobno posiekanego koperku
* sól
* olej do smażenia

Wykonanie:
Filety rybne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki ugotować, wystudzone przecisnąć przez praskę. Do miski dać rybę, ziemniaki, startą na tarce o drobnych oczkach cebulkę, koperek, sól, jajko, bułkę tartą i paprykę. Dokładnie wymieszać. Z masy formować klopsy, panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsy z obu stron na złoty kolor na małym ogniu. 
Najlepiej smakują gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...