środa, 4 maja 2016

KALAFIOR W PANIERCE Z BUŁKI TARTEJ

Pomysł na taki kalafior znalazłam zupełnie przypadkiem w internecie. Zawsze robiłam taki gotowany i polany bułką tartą, którą wcześniej zrumieniłam na masełku. Kalafior w panierce doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy ale także jako przekąska na kolacje.




Składniki:
* 1 kalafior
* 2 jajka
* bułka tarta do obtoczenia kalafiora
* sól
* olej do smażenia

Wykonanie:
Kalafior umyć, podzielić na mniejsze części. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ale tak, żeby się nie rozgotował). Odcedzić i przestudzić. Jajka rozkłócić. Kawałki kalafiora obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyłożyć na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru oleju i można się zajadać :)

4 komentarze:

  1. pyszności! ja robie też w ten sam sposób brokuł ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba będzie spróbować z brokułem :)

      Usuń
  2. Klasyka :d Polecam zrobić grubszą panierkę z mąki pszennej i bułki tartej. Trochę roboty jest, ale smak warty zachodu. Zwłaszcza jeśli dodać ziół do mąki i bułki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...