Składniki:
* połówki piersi z kurczaka
* pieczarki
* starty na tarce o dużych oczkach żółty ser
* przyprawa do kurczaka
* sól i pieprz
Wykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić z niedoskonałości. Rozkroić każdą wzdłuż tworząc "kieszonkę". Mięso natrzeć przyprawą, solą i pieprzem. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze startym serem. Nadziewać farszem każdą kieszonkę w piersi. Miejsce nacięcia można spiąć wykałaczką. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 45 minut.
Gotowe piersi podałam dziś domownikom z gotowaną marchewką i brokułami.
Witam czy pieczarki ser i cebulę najpierw podsmażyć i nadziać pierś czy na surowo ?
OdpowiedzUsuńWszystko na surowo :)
UsuńZrobiłam na święta i wszystkim smakowało. Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam :)
UsuńCzy piersi byly pieczone bezpośrednio na blaszce czy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńBezpośrednio na blaszce :)
UsuńA piekarnik na co nastawić i czy mięso się upiecze jak te kieszonki doac grubo wychodzą?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie napisane, piekarnik na 180°C na 45 minut, tak wszystko jest idealnie upieczone, a w razie czego zawsze można wydłużyć czas pieczenia o kilka minut :)
UsuńCzy po upieczeniu wykałaczki można wyjąć?
OdpowiedzUsuńMożna, a nawet trzeba ;)
Usuń