sobota, 14 maja 2016

KOTLETY Z JAJEK

Kotlety z jajek to danie łatwe, tanie i smaczne, które bardzo często przygotowuję na obiad. Takie kotlety idealnie smakują z dodatkiem startego sera, natki pietruszki, koperku czy szczypiorku. Polecam :)




Składniki:
* 15 ugotowanych na twardo jajek
* 1 surowe jajko do środka
* 3 łyżki bułki tartej do środka+ do panierki
* garść startego na tarce o dużych oczkach sera
* pół posiekanej natki pietruszki, koperku albo szczypiorku
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bądź przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do jajek dodać starty ser i w moim przypadku była pietruszka, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz według uznania. Wszystko wymieszać. Formować kotleciki, lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Pyyyycha :)









5 komentarzy:

  1. z 15-stu jaj wychodzi tyle kotlecików co na zdjęciu? extra coś innego i na pewno pysznego spróbuję przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :) Dziś robiłam z 12 jajek i wyszło mi 11 kotlecików :) wszystko zależy od wielkości :)

      Usuń
  2. Jakie jaja lepsze starte czy zmielone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedne i drugie będą ok, ja ścieram a moja mama zawsze mieliła :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie kotleciki! Czasami dodaję do nich ok. 200 g startych na tarce o dużych oczkach i usmażonych pieczarek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...