sobota, 28 maja 2016

MARCHEWKA Z GROSZKIEM NA CIEPŁO

Marchewka z groszkiem na ciepło to idealny dodatek do obiadu. U mnie doskonale sprawdza się z kotletami mielonymi albo kotletami schabowymi. Świetnie smakuje na ciepło, ale i na zimno jest równie dobra.




Składniki:
* około pół kg marchewki
* pół puszki groszku konserwowego
* sól
* sok z połowy cytryny
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżki mąki+ pół szklanki wody do zasmażki

Wykonanie:
Marchewki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy marchewka będzie miękka zlać wodę (ale nie do końca), dodać groszek. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Mąkę i wodę rozklepać, by nie było grudek (ja to zawsze robię w zakręconym słoiku), zagęścić tym marchewkę z groszkiem. Podawać na ciepło.
                          SMACZNEGO :)




2 komentarze:

  1. pewnie chodzi o puszke groszku zielonego a nie kukurydze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję za wskazanie błędu :) co innego myślałam a co innego napisałam, już poprawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...