wtorek, 17 maja 2016

UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM

Sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba to wykorzystać :)
Dziś przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ucierane ciasto z rabarbarem. Oczywiście do ciasta można użyć dowolnych owoców sezonowych.
Ciasto jest pulchne, miękkie i lekko kwaśne... takie jak lubię ;)




Składniki:
* 500 g rabarbaru
* 8 jajek
* 2 szklanki mąki pszennej
* 200 g cukru
* 150 ml oleju
* 1 paczka cukru waniliowego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Rabarbar oczyścić, pokroić na 1 cm kawałki, zasypać łyżką cukru. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia, wsypywać porcjami do ubitych jajek ciągle mieszając mikserem. Na końcu powoli dolewać olej, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha okrągła o średnicy 22 cm). Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru jeden obok drugiego. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C i piec około 60 minut, do tzw "suchego patyczka".






8 komentarzy:

  1. Wspaniałe, uwielbiam rabarbar :) niestety jako jedyna osoba u mnie w rodzinie, ale nie szkodzi, i tak zapiszę sobie ten przepis... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pierwsza klasa, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardziej wygląda na chleb a nie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam bardzo, ale nie widzę tu podobieństwa do chleba :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...