wtorek, 21 czerwca 2016

DOMOWE CHIPSY ZIEMNIACZANE

Do dzisiejszego meczu polecam domowe chipsy ziemniaczane (u mnie paprykowe). Złociste, chrupiące, uwielbiane niemal przez wszystkich.




Składniki:
* 5-6 większych ziemniaków
* 1/2 litra oleju do smażenia
* do smaku sól, papryka ostra, słodka bądź dowolne ulubione przyprawy :)

Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć. Pokroić na bardzo cienkie plasterki. Następnie ziemniaki przełożyć do miski zalać wodą i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie wylać wodę i wlać następną. Tę czynność powtórzyć kilka razy (w ten sposób pozbywamy się skrobi z ziemniaków). Następnie ziemniaki przełożyć na sitko, odsączyć z wody a potem dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym. W garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami plasterki ziemniaków, smażyć aż do zarumienienia. Gotowe chipsy przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Przełożyć chipsy do miski posypać solą i dowolnymi przyprawami i można zajadać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...