poniedziałek, 20 czerwca 2016

DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Delikatne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką (oczywiście z tego samego przepisu można zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto. 
Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe (przepis tutaj).





Składniki:
* 0,5- 0,6 kg mąki
* 50 g świeżych drożdży
* 1 jajko
* 6 łyżek cukru
* szczypta soli
* 1 szklanka mleka
* 2-3 łyżki wody
* 3 łyżki roztopionego masła
  Kruszonka:
 * 4 łyżki masła
 * 4-5 łyżek cukru
 * 8 łyżek mąki
* dodatkowo truskawki bądź dowolne owoce
* cukier puder na lukier

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące!!!) mleko i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, lekko roztrzepane jajko, rozpuszczone masło, sól, wodę i pozostałe 3 łyżki cukru. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ścierką i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie była to okrągła blacha o średnicy 22 cm). Na wierzch wyłożyć oczyszczone truskawki, zakryć ścierką i odstawić na około 15-20 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło, mąkę i cukier zagnieść i rozdrabniać aż powstaną małe "cukiereczki". Ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 50-60 minut. Przestudzone ciasto można polukrować.









6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...