poniedziałek, 6 czerwca 2016

TRUSKAWKOWA POEZJA

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać :)
I tak właśnie powstało ciasto truskawkowa poezja. Pyszne, przełożone kremem i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pychotka ;)




Składniki:
* biszkopt kakaowy (przepis tutaj)
* 500 ml śmietany kremówki 36%
* 2 galaretki truskawkowe
* około 700 g truskawek
* pół szklanki cukru pudru
* 1/4 szklanki przegotowanej wody+ łyżeczka cukru do nasączenia biszkoptu
* 700 ml przegotowanej wody do galaretki

Wykonanie:

Upiec biszkopt według przepisu. Po wystudzeniu skroić wierzch biszkoptu, nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 700 ml przegotowanej wody, odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder do smaku. Na biszkopt wyłożyć cienką warstwę śmietany, na wierzch ułożyć obok siebie wcześniej umyte i oczyszczone truskawki (część truskawek odłożyć, będą potrzebne aby zrobić śmietanę o smaku truskawkowym). Całość zalać tężejącą galaretką (trochę galaretki należy zostawić, aby dodać ją do ostatniej warstwy śmietany). Pozostałą śmietanę wymieszać z wcześniej zmiksowanymi truskawkami i galaretką, która nam pozostała. Na całkowicie zastygniętą galaretkę wyłożyć ostatnią warstwę czyli śmietanę z truskawkami. Wstawić do lodówki na około 2 godziny :)
Wykorzystałam okrągłą blachę o średnicy 22 cm.







4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...