Składniki:
* około 1,5 litra wywaru rosołowego:
* 1 udo kurczaka
* 2-3 świeże marchewki
* korzeń pietruszki
* mały korzeń selera
* pół pora (zielona część)
* sól
* ziele angielskie
* liść laurowy
* 2 pęczki młodej botwinki z małymi buraczkami
* 4-5 młodych ziemniaków
* 4-5 łyżek słodkiej śmietany
* 2-3 łyżki octu
* 2-3 ugotowane na twardo jajka
Wykonanie:
Z podanych składników ugotować wywar (marchewki pokrojone w kostkę). Po ugotowaniu wywar odcedzić przez sitko i do zupy wrzucić tylko marchewki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę wrzucić do zupy. Liście botwiny posiekać razem z łodygami, buraczki obrać pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki w zupie będą na pół miękkie dodać liście botwiny i buraczki, wszystko gotować do miękkości warzyw na małym ogniu. Na koniec dodać ocet i stopniowo wlewać śmietanę. Zupę można podawać z pokrojonym na ćwiartki jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)