środa, 14 września 2016

BUŁECZKI NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Świetne w smaku bułeczki nadziane marmoladą różaną. Można je też nadziać dowolnym dżemem, twarogiem albo jagodami :) W każdym razie za każdym razem wyjdą równie smaczne, przekonajcie się sami i koniecznie spróbujcie :)

Do nadzienia wykorzystałam marmolady różanej od Dagoma.




Składniki:
* 2 łyżeczki suchych drożdży
* 50 ml letniej wody
* 400 g mąki pszennej
* szczypta soli
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżki oleju
* 3/4 szklanki letniego mleka
* 1 jajko
* nadzienie- u mnie marmolada różana Dagoma

Wykonanie:
Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie mleko, wymieszać. Zasypać 2 łyżkami mąki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać ciasto. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie stolnicę podsypać mąką, wylać na to wyrośnięte ciasto i lekko spłaszczać na grubość około 1,5 cm(nie wyrabiać). Szklanką wykrawać koła, układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykryć ścierką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bułeczki około 20 minut. Wystudzić na kratce. Zimne bułki nadziewać marmoladą różaną, można polukrować albo posypać cukrem pudrem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...