piątek, 16 września 2016

DOMOWY CUKIER WANILIOWY

Kocham zapach wanilii a domowy cukier waniliowy jest najlepszy, zupełnie inny jak ten sklepowy z torebki. Jego przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy potem odczekać około 2 tygodni i możecie cieszyć się swoim idealnym cukrem waniliowym a gwarantuję Wam, że po przygotowaniu domowego cukru waniliowego już nigdy nie sięgniecie po ten na sklepowych półkach :)






 Do wykonania cukru waniliowego użyłam laski wanilii od eSłoneczko.

Składniki:
* 2 laski wanilii
* 250 g cukru

Wykonanie:
Laski wanilii rozkroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka, wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii przekroić na 2 części. Cukier wsypać do pojemnika szczelnie zamykanego, włożyć również puste laski wanilii. Szczelnie zamknąć pojemnik. Odstawić na około 2 tygodnie. Po tym czasie możemy cieszyć się pysznym domowym cukrem waniliowym.














1 komentarz:

  1. A ja mixuje cukier z laska wanilji. Wychodzi mi prawie cukier-puder. Do przepisow na zimno tylko przesiewam a jak gotuje np. budyn to wkladam to przesiane na grubiej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...