wtorek, 13 września 2016

KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Przepyszne, kruche ciasteczka. W sam raz do popołudniowej kawki czy herbatki. Takie ciastka z powodzeniem można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku około 2-3 tygodni. Kto jeszcze się skusi?



Składniki:
* około 220 g mąki pszennej
* 60 g mączki ziemniaczanej
* 125 g masła
* 1 jajko
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki cukru
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* 1 mleczna czekolada

Wykonanie:
Wszystkie składniki prócz czekolady umieścić w misce, zagnieść ciasto. Owinąć je w folii i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 7 mm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Czekoladę połamać na kostki a każdą kostkę pokroić na 6 części. Na każde ciasteczko ułożyć 3 kawałeczki czekolady, lekko je dociskając. Ciastka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C. Piec około 20 minut.












4 komentarze:

  1. W moim domu na pewno nie wytrzymałyby tak długo w pudełku ;) Zaraz po upieczeniu by znikły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam, że u mnie też już tylko kilka zostało ;)

      Usuń
  2. To ja poproszę jedno! Albo od razu dwa ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...