Składniki:
* 1 kg mięsa drobiowego
* 500 g wątroby wieprzowej
* 1 mała cebulka
* sól, pieprz do smaku
* marchewka, por, pietruszka, seler na wywar
Wykonanie:
Z mięsa drobiowego i warzyw ugotować wywar. Wątrobę wieprzową ugotować w osolonej wodzie. Oba rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany pasztet przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić. Do garnka wstawić słoiki, zalać wodą tak aby słoiki były pokryte wodą i pasteryzować około 30 minut. Wystudzone przechowywać w lodówce.
jak ja lubię pasztety:)
OdpowiedzUsuńja też :) juz prawie dwa słoiczki zjedzone ;)
UsuńKochaam! Zapraszam do siebie na bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSuper. Do słoików nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńA czy te sloiki mają być całe zakryte wodą?
OdpowiedzUsuńA czy te sloiki mają być całe zakryte wodą?
OdpowiedzUsuńtak :) pozdrawiam :)
UsuńPasztet wygląda jak sklepowy, ale jego skład jest o niebo lepszy (szczerze mówiąc boje się zgadywać, co jest w kupnym). Pięknie się rozsmarowuje, ma gładką konsystencję i daje pewność wysokiej jakości. Przepis jest prosty i konkretny, chociaż pasteryzacja z zalanymi słoikami trochę mnie zaskoczyła. Muszę go zrobić, bo takie smarowidła to genialna sprawa : ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, kiedy ostatnio kupowałam pasztet w sklepie :) Uwielbiam wszystko co nie skomplikowane i smaczne a taki właśnie jest ten pasztet. polecam :)
Usuń