sobota, 17 września 2016

KRUCHE CIASTO NA TARTALETKI I TARTY

Dziś pokażę Wam mój przepis na kruche ciasto jako spód do tarty czy tartaletek. Można je przygotować w wersji na słodko bądź w wersji wytrawnej, idealne jako przekąski na imprezy. 



Składniki:
Z podanych składników wyszło mi 17 tartaletek. (średnica spodu 4,5 cm)
* 200 g mąki pszennej
* 100 g masła
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki wody
* 1 żółtko
* szczypta soli.

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość 7-8 mm. Szklanką wykrawać koła. Każde koło włożyć do foremki do tartaletki i wylepić je ciastem. Spody nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...