poniedziałek, 12 września 2016

PRZEGRZEBKI ZAPIEKANE W MAŚLE CZOSNKOWO- KOPERKOWYM

Przegrzebki to inaczej muszle św. Jakuba ( ang. scallops ). Delikatne w smaku, dobrze smakują na surowo, ale też można je przyrządzić na wiele innych sposobów. Ja dziś pokażę Wam pyszny i prosty sposób na przegrzebki zapiekane w maśle czosnkowo-ziołowym.







Składniki:
* 4 przegrzebki 
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki masła
* 1 łyżeczka suszonego koperku

Wykonanie:
Przegrzebki otworzyć delikatnie nożem, mięso z muszli oczyścić i umyć. Muszle umyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Masło wymieszać z koperkiem i czosnkiem. Kawałek mięsa położyć na połówce muszli, na to pół łyżeczki masełka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190'C i zapiekać około 10-12 minut.
RADA: Należy pamiętać, aby przegrzebki nie zapiekać zbyt długo, bo zrobią się twarde.




















2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...