poniedziałek, 3 października 2016

SOS PIECZARKOWY Z PIETRUSZKĄ

Sos ten jest idealny do wielu dań z ziemniaków, ryżu, makaronu czy mięsa. Pyszny a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. 



 Składniki:
* 7-8 pieczarek
* 3 łyżki masła
* sól, pieprz do smaku
* ząbek czosnku
* posiekana natka pietruszki do smaku
* 2 łyżki mąki wymieszane z wodą
* 1 szklanka wody

Wykonanie:
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na roztopionym maśle, lekko podlać wodą i dusić tak długo aż pieczarki puszczą sok. doprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodać posiekaną natkę pietruszki (ilość według uznania). Podlać resztą wody i gotować na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie sos zaciągnąć mąką wymieszaną z wodą (ilość mąki według uznania, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...