piątek, 14 października 2016

ZUPA MARCHEWKOWA

Zupa marchewkowa to jedna z ulubionych zup mojej rodziny. Bardzo prosta w przygotowaniu, świetnie się sprawdza na chłodne, jesienne dni, wyjątkowo smaczna i pożywna. Polecam :)



Składniki:
* około 3 litrów wody
* 5-6 pałek z kurczaka
* 1 korzeń pietruszki
* kawałek korzenia selera
* por (zielona część)
* 1,5 kg marchewki
* 5-6 ziemniaków
* posiekana natka pietruszki do smaku
* 1 łyżeczka majeranku
* sól do smaku

Wykonanie:

Ze wszystkich składników prócz marchewki i ziemniaków ugotować wywar ( gotować około pół godziny od zagotowania). Marchewki ostrugać pokroić na mniejsze kawałki, tak samo ziemniaki w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać marchewki, gotować na mniejszym ogniu. Gdy marchewki będą prawie miękkie dodać ziemniaki. Gotować dalej około pół godziny (do miękkości warzyw). Doprawić ja do smaku według uznania. 
Zupa jest już praktycznie gotowa, jednak ja na końcu warzywa ugniatam tłuczkiem do ziemniaków ( pozostawiając w zupie mniejsze i większe kawałki warzyw).
Zupa jest najlepsza następnego dnia :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...