Składniki:
* 3 szklanki mąki
* 250 g margaryny
* 1 szklanka kwaśnej śmietany
* cukier puder do posypania
* nadzienie: marmolada, nutella... u mnie była marmolada różana
Wykonanie:
Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść ciasto. owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt okręgu na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 6-7 mm. Wyciąć nożem trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta położyć odrobinę nadzienia i zawijać w rulonik, formując kształt rogalika. Układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20-25 minut. Schłodzić na kratce, zimne posypać cukrem pudrem.
Z podanej proporcji wyszły mi 32 rogaliki.
Właśnie takie rogaliki od wczoraj za mną chodzą:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie ;)
UsuńWyjdzie mi ze śmietaną 30 % ??
OdpowiedzUsuńoj nie mam pojęcia.
Usuńkremówka nie jest kwaśna a powinna być
OdpowiedzUsuńtaka do ciasta
ale ja nie za bardzo rozumiem Pani komentarz, bo w przepisie jest kwaśna śmietana a nie kremówka :)
Usuńa jogurt grecki zamiast śmietany ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie ok :)
UsuńJa robiłam z białym serem takim z wiaderka wyszly boskie ale wydaje mi się ze 250 gr. Margaryny to jednak z dużo tez tyle dałam ale następnym razem dam poprostu jej mniej. Polecam te pyszotki. Pozdrawiam was☺
OdpowiedzUsuńBez drożdży i proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuń