czwartek, 3 listopada 2016

SZYBKA BABKA NA OLEJU Z SUSZONYMI JABŁKAMI I RODZYNKAMI

Babka, która zawsze się udaje. Szybka, smaczna a dodatkowo wzbogacona o suszone jabłka i rodzynki jest rewelacyjna. Ja uwielbiam takie babki jeszcze ciepłe z kubkiem mleka albo kakao :) 




Babkę wzbogaciłam o kostki jabłek ze skórką Oprócz kostki jabłkowej dostałam także jabłka suszone bez skórki i syrop klonowy. A to wszystko od BadaPak :*

Składniki:
* 4 jajka
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* pół szklanki rodzynek
* 70 g kostki jabłkowej ze skórką

Wykonanie:
Białka udzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej, przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać mikserem. Do masy dodać pianę z ubitych białek. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać rodzynki i kostki jabłek, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180'C około 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...